2011/12/24

گزارش روزنامه شرق درباره مشكلات نشريات محلي: مصايب غيرفارسي نوشتن

مصايب غيرفارسي نوشتن
  اصغر زارع

مصايب روزنامه‌نگاري در ايران، كم‌شمار و البته كم‌گفته نيستند. در يك كلام مي‌توان گفت؛ روزنامه‌نگاري ايراني بيش از هر شغل ديگري، همزاد رنج‌هاي بسيار است. در اين ميان، مطبوعات محلي برخاسته از پيرامون، مصايب مضاعفي دارند. اين مصايب مضاعف در تمام مراحل از درخواست و دريافت مجوز تا توليد و توزيع و احيانا توقيف، همراه آنها است. در بررسي گونه‌شناختي مطبوعات محلي، نشريات اندكي كه همه يا بخشي از مطالب خود را به زبان‌هاي غيرفارسي از جمله تركي و كردي مي‌نويسند، افزون بر مصايب آشنا، با مشكلات وي‍ژه و كم‌شناخته ديگري نيز مواجه هستند. در اين گزارش تلاش بر آن است در گفت و شنود با روزنامه‌نگاران نشريات محلي كشورمان به بازخواني مصايب اين ژانر روزنامه‌نگاري بپردازيم.

2011/12/19

روند تاریخی هویت زدایی ترکان در ایران

• ...مطلب از دو حال خارج نیست: یا آذربایجانی ایرانی هست، یا نیست. اگر هست ترك نمیتواند باشد...

 (دكتر محمود افشار، "یگانگی ایرانیان و زبان فارسی"، مجله آینده، سال ١٣٧٧ ، تهران)

• هارای هارای من تورکم!

• سنین هاران تورک دی؟ آذری سن! آذری!

باور کنید کنار هم گذاشتن این سه جمله و با هم خواندنشان، خود تلاطمی در درون یک آذربایجانی ترک به پا میدارد، سخن اولی را دکتر محمود افشار میگوید، دومی را مردم آذربایجان در گردهمائی های سالانه به مناسبتهای مختلفی چون روز جهانی زبان مادری گفته اند و میگویند و سومی را ...

غفلت از نسل کشی 21 اذر 1325 – ه.اورمولو

در سالهای اخیر تلاشهای زیادی از طرف فعالین ملی صورت گرفته تا ابعاد مختلف نهضت 21 آذر روشن شود. اما تاکنون نحوه نگاه ما به این دوره تاریخی محدود به کتابهای خاطرات بازماندگان قیام بوده است. در این مطالب همواره به  نحوه تشکیل فرقه دموکرات در شهریور 1324، اعلام حکومت ملی در 21 آذر، خدمات حکومت ملی برای آذربایجان و در نهایت پایان تلخ قیام با ورود نیروهای ارتش شاهنشاهی در 21 آذر 1325 اشاره شده است.

در آذر 1325 ارتش شاهنشاهی تحت پوشش تامین امنیت انتخابات به سمت آذربایجان حرکت می کند. سران فرقه دموکرات آذربایجان با وجود آگاهی از جنایات ارتش در هنگام تحویل گرفتن زنجان، تحت فشارهای بین‌المللی و ضعفی که از اختلافات درون فرقه بوجود آمده است، با ورود ارتش موافقت می‌کنند. سناریوی زنجان این بار در کل آذربایجان تکرار می شود. نیروهای امنیتی و ارتشی ایران در حالی که لباس شخصی بر تن دارند در کنار عوامل محلی خود، در شهرهای آذربایجان به شکار فداییان می‌پردازند و ارتش با تاخیر در ورود به آذربایجان عملا میدان را برای این جانیان و قاتلان باز می گذارد. این سناریوی از پیش طراحی شده زمینه‌ای فراهم می‌کند که حتی  امروز نیز دشمنان آذربایجان برای تبرئه‌ی خود استفاده می‌کنند. از آن تاریخ تاکنون  رسانه های دولتی و حتی اپوزیسیون سراسری سعی کرده‌اند که حوادث سال 1325 را وارونه جلوه دهند و با تحریف حوادث چنین وانمود می‌کنند که قبل از ورود ارتش شاهنشاهی به آذربایجان، مردم آذربایجان خود به تسویه حساب با عوامل فرقه پرداخته بودند و جنگ داخلی در آذربایجان صورت گرفته بود! و ارتش برای جلوگیری از خون‌ریزی وارد آذربایجان شده است!