2011/05/14

گزارشی از حمله نیروهای امنیتی به اردوی دانشجویان آذربایجانی دانشگاههای تهران و دستگیری های متعاقب آن

ای یو تی اؤیرنجی: روز گذشته (جمعه)، اردوی دانشجویان تورک دانشگاه های تهران به مناسبت سالگرد نوزدهم اردیبهشت روز دانشجوی آذربایجان، در آهار برگزار شد. این اردو که با حضور 700 نفر از دانشجویان آذربایجانی دانشگاههای تهران برگزار شد، به صحنه ی درگیری بین دانشجویان و نیروهای امنیتی تبدیل گردید.
حدود ساعت 16نیروهای انتظامی، لباس شخصی و سپاه پاسداران بدون ارائه ی هیچ مدرکی به محل برگزاری این مراسم حمله کرده و با غیرقانونی خواندن مراسم، استاد اکبر آزاد و جمعی از دانشجویان را دستگیر کردند و نیز تمامی  آلات موسیقی گروه موسیقی را که برای این مراسم در نظر گرفته شده بود، ضبط کردند.

2011/05/11

برگزاری مراسم شب شعر تورکی در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان

عصر دیروز سه شنبه 20/2/90 مراسم شب شعر تورکی توسط کانون شعر و ادب استاد شهریار (مدنیت اوجاغی) در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان برگزار گردید.
محوریت این مراسم در مورد روز معلم بود، اما شاعران در زمینه های مختلف اشعار تورکی خود را ارائه دادند. از نکات قابل توجه این مراسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پخش کلیپ روز معلم که در پایان این کلیپ با به تصویر کشیده شدن معلم غیور آذربایجان، صمد بهرنگی یاد و خاطره ی ایشان گرامی داشته شد.

گفتگوی ماهنامه «بایرام» با غلامحسین مسعودی ریحان

غلامحسین مسعودی ریحان
توضیح از «ای یو تی اؤیرنجی»: این مصاحبه به مناسبت روز جهانی زبان مادری انجام شده و در شماره ی  ویژه ی عید نوروز نشریه بایرام منتشر شده است.

   
«در سال 1999سازمان یونسکو به عنوان نهاد علمی و فرهنگی معتبر در تمامی دنیا، روز 21 فوریه را به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری کرد. علت این نامگذاری حفظ و پاسداشت زبان های مادری و اهمیت شناخت چند زبانگی می باشد. در طی این سالها، این روز در تمامی کشورهای جهان جشن گرفته می شود. در ایران نیز این روز از طرف اکثریت غیرفارس ها، به خصوص تورک ها جشن گرفته می شود. اهمیت این روز و همچنین ضرورت شناخت از وضعیت زبان های مادری در ایران ما را بر آن داشت تا مصاحبه ای را با غلامحسین مسعودی ریحان نماینده شهرستان های اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی ترتیب بدهیم.
غلامحسین مسعودی ریحان از جمله معدود نمایندگانی می باشد که مسئله ی زبان های اقوام غیر فارس ایرانی یکی از دغدغه های ایشان می باشد. ایشان تاکنون چندین بار در نطق های خود در مجلس و نیز در مصاحبه هایشان در رابطه با لزوم اجرایی شدن اصل 15 قانون اساسی و ضرورت تدریس زبان و ادبیات اقوام غیر فارس ایرانی در مدارس و دانشگاهها صحبت کرده است.»

2011/05/10

اورمو بیلی یوردو اویرنجی لرینین یئنی ایلین میللی بیرلیک آدلاندیرما موناسیبتینه بیانیه سی

90 ایلدن آرتیقدی میلتیمیز ایران آدلانان شونیستی اولکه ده چئشیدلی تبعیض لره، حاقسیزلیق لارا معروض قالیب. بو ایللرده اینسان حقوقلاری اوغروندا چالیشان موختلیف حرکت لر یاراناراق میلتیمیزین سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی حقوق لارینا ال تاپماغا ده یرلی حرکت لر آپاریبلار. بو موختلیف درنه کلرین آماجی هابئله ایده آلی بیر اولسادا بو آماجا یئتیشمه گه چئشیدلی باخیشلارینین و یونلارینین اولماسی دوغالدیر.
آنجاق ایندیکی دورومدا ایراندا اولان موختلیف سیاسی گروپلار حتی ایراندان قیراقدا اولانلار دا آذربایجان میلتینه واحید جیبهه توتورلار. بو گروپلار و تشکیلاتلار آذربایجان میلتینین حاقین وئرمه مکده بیربیریله یاریشا کئچیب، حتی ایللر بویو دوشمان اولانلاردا بو قونو قارشیسیندا قارداشلیق الی وئریب، بیزیم میلتین آرتیق تاپدالانماسینا چالیشیرلار.

2011/05/09

اؤیرنجی - ائلبیر قوشاچایلی


آماجین ائلیمین ایسته‌یی غمی
اَمه‌یین سیمگه‌دیر دایانیش‌لارا
گونش‌سیز سمادان ایلهام آلارکن
نور ساچیر قلمین قارا قیش­لارا

بیانیه دانشجویان دانشگاه ارومیه به مناسبت «روز دانشجوی آذربایجان» و «میللی بیرلیک ایلی»‏

اگر در تاريخ معاصر به حركت ملت آذربايجان در مقابل شوونسيم فارس جهت احراز استقلال و هويت خويش كه حق از دست رفته ي مسلم اين ملت است بنگريم، بعد از قيام حزب دموكرات آذربايجان كه با سرانجام تلخي روبرو شد، ديگر تا سال 1357 به دلايل متعدد، اين جنبش ملت آذربايجان جنوبي تقريبا در حال سكون به سر مي برد. بعد از انقلاب نيز اين جنبش به دلايل متعدد ديگر، همان حالت سكون را تا چند سال بعد از جنگ به خود داشت. اما در دو دهه ي اخير ملت آذربايجان جنوبي اين مجال را بيدا كرد تا از زير اين خفقان جندين ده ساله سر برآورده و فرياد استقلال خواهي خود را سر دهد. 

در اوايل اين جنبش بيداري ملت آذربايجان جنوبي تنها تعداد اندكي از قشر فرهيخته و آگاه سهيم بودند. خوشبختانه اكنون روز به روز از اقشار مختلف مردم به اين نهضت مي بيوندند و اين جنبش مانند جوانه اي است كه از يك درخت آتش گرفته ي جندين ساله رشد كرده و تبديل به درختی تنومند شده است که روزي سايه خواهد افكند، آن روز نزديك است. 

تهران بيليم‌يوردلاري‌نين تورک اؤيرنجي‌لري‌نين اؤيرنجي گونو موناسيبتينه بيلديريسي

1374-جو ايلين ارديبهشت آيي‌نين 19-جو گونو، گونئي آذربايجان سياسي تاريخينده بير دؤنوش نؤقطه‌سي‌دير. ايل‌لر بويو داواملي شکيلده يورودولموش چيرکين تحقير، آيري‌سئچکي‌ليک و آسيميلاسيون سياست‌لرينه قارشي آذربايجانلي اؤيرنجي‌لرين کسکين اعتيراضي گونئي آذربايجان ميللي حرکتي‌نين گوجلنمه‌سي‌نين تمَلي اولدو. سونرالار بو گون اؤيرنجي‌لر و ميللي فعال‌لار طرفيندن "آذربايجان اؤيرنجي گونو" آدي ايله تاريخه دوشدو.
آذربايجان اؤيرنجي حرکتي چاغداش ميللي حرکت تاريخينده اَن آپاريجي رولو اويناميشدير. ايستر ميللي اويانيش سورَجي‌نين باشلانماسيندا، ايستر خرداد آياقلانمالاريندا، ايسترسه ده سون ايل‌لرده ميللتيميزين آذربايجان محورلي سياسي دوشونجه‌يه صاحيب‌لنمه‌سينده اؤيرنجي حرکتي‌نين اَن ائتکين عاميل‌لردن بيري اولدوغو دانيلمازدير.

جنبش دانشجویی آذربایجان جنوبی و برون رفت از شرایط دیروز و امروز

هر حرکت و جنبش اجتماعی در مقطع خاصی از زمان و جهت دست یابی به اهداف خاصی در جغرافیای سیاسی خاصی شکل میگیرد ، رشد میکند و در نهایت یا به ثمر می نشیند و یا اینکه از دست یابی به اهداف خود باز می ماند. عدم دست یابی به اهداف به معنی از بین رفتن یک حرکت یا افکار آن نیست ، ممکن است یک حرکت در بازه ی خاصی از زمان بنا به دلایل مختلف منفعل شده یا دچار رکود شود یا حتی از بین برود اما دوباره پس از گذشت سالها با سازماندهی نوینی قدم در راه مبارزه بگذارد.

2011/05/08

در روزهای باقیمانده از نمایشگاه کتاب تهران، کتابهای تورکی بخریم


در روزهای باقیمانده از نمایشگاه کتاب تهران، کتابهای تورکی بخریم. این نمایشگاه که از تاریخ 14 ارديبهشت ماه در جریان است، تا تاریخ 24 این ماه ادامه خواهد یافت.
غرفه های تعدادی از ناشران کتابهای تورکی در نمایشگاه کتاب امسال:
انتشارات بوتا (اورمیه): سالن ناشران عمومی، راهرو 28
انتشارات پینار (زنجان – کرج): سالن ناشران عمومی، راهرو 27
انتشارات اندیشه نو (تهران) و یاز (اورمیه): سالن ناشران عمومی، راهرو 29
انتشارات اختر (تبریز): سالن ناشران عمومی، راهرو 31
انتشارات تکدرخت (تهران): سالن ناشران عمومی، راهرو 27
انتشارات یاران (تبریز): سالن ناشران عمومی، راهرو 1
انتشارات هاشمی سودمند (تبریز): سالن ناشران عمومی، راهرو 3 

لغو مجوز نشریه تورکی – فارسی دیلماج در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان

نشریه دانشجویی (تورکی-فارسی) دیلماج در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان همزمان با نزدیک شدن به 19 اردیبهشت روز دانشجوی آذربایجان از طرف مسئولان دانشگاه لغو مجوز گردید. این نشریه از اواسط سال پیش توقیف موقت شده بود و مسئولین علی رغم تاکید دانشجویان هویت طلب برای بازگشایی این نشریه از انتشار آن خودداری می کردند.
طبق اخبار رسیده از این دانشجویان چند روز پیش این نشریه توسط مسئولان دانشگاه لغو مجوز گردید و مسئولین دانشگاه علت این عمل را  درج مقاله ای  با عنوان « بحران هویت » در آخرین شماره آن ذکر کردند. لازم به ذکر است که این مقاله در رابطه با مراسمی با عنوان  « منیم آذربایجانیم » که از سوی مسئولان دانشگاه برای تحریف تاریخ و هویت آذربایجان برگزار شده بود نگارش یافته بود.